Hozzávalók:
3 fej vöröshagyma, 3/4 ek Worcester, 1 dl száraz fehérbor, 3 dkg vaj, őrölt
fehérbors, reszelt sajt (trappista), 2 erőleves kocka (vagy húsleves kocka),
víz, 2 dl tejszín, 2 db tojássárgája
Elkészítés:
A hagymát vékony szeletekre vágjuk, majd lassú tűzön, vigyázva nehogy
megégjen, a vajon barnára pirítjuk. Felöntjük a fehérborral, majd a
fehérborssal, Worcester szósszal ízesítjük. Hozzáöntjük az erőleveskockákból
készült levest (1,1 L vízből), és lassú tűzön felforraljuk. 20 perc főzés után
rúdmixerrel pürésítjük a levest, és egy keveset (1 dl) kimerünk hűlni (egy
börgébe). A tejszínt elkeverjük a tojássárgájával, és folyamatos kevergetés
mellett óvatosan beleöntjük a bögrébe kivett levest. Majd ezt az egészet,
óvatosan, kevergetés mellet visszaöntjük a levesbe, majd lassan újra
felmelegítjük. Tálaláskor a tányérba mert leves tetejére egy szelet
pirítóst teszünk, és megpúpozzuk reszelt sajttal.