Hozzávalók:
(4 személyre)
1,25 kg birka apróhús csonttal (lábszár), 12 dkg húsos füstölt szalonna, 10
dkg zsír, 2-3 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 nagyobb paradicsom,
1 nagyobb paprika, 1,5 tk kömény, 1,5 tk rozmaring, 2 babérlevél, 2-3 ek
pirospaprika, só, 2-3 dl fehérbor
Elkészítés:
A húst falatnyira daraboljuk, a csontokat
kettéütjük, hadd élvezzük majd tartalmuk minden cseppjét az ételben. Kevés
zsiradékon megpirítjuk a szeletelt szalonnát, majd hozzáadjuk a durvára vágott
hagymát (hiszen úgy is szét fő, míg a birka megpuhul) és a köményt.
Mikor a hagyma üveges belekeverjük a húsdarabokat és a csontokat, alaposan
átpirítjuk, majd meghintjük a fűszerpaprikával is. Lehúzzuk a tűzről úgy
keverjük át, nehogy a paprika megkeseredjen!
Engedjük fel annyi vízzel, amennyi a húst éppen ellepi, beletesszük a
rozmaringot, a babérlevelet, az aprított fokhagymát, a nyolcrét vágott
paradicsomot és a darabolt paprikát is. Sózzuk, majd lassú tűzön legalább
2-2,5 órát főzzük.
Mikor félpuha a hús, hozzáöntjük a bort és puhára főzzük.
Tipp: Sós főttkrumplival tálaljuk!