A alább leírt összetevőket ledaráljuk, összekeverjük, bélbe
töltjük, füstöljük, majd száraz hűvös helyen fellógatjuk
Kolbász I.:
7 kg hús, 3 kg szalonna, 23 dkg só, 2,5 dkg bors, 2,5 dkg őrölt kömény, 5
dkg fokhagyma, 15 dkg paprika
Kolbász II.:
10 kg hús, 25 dkg só, 5 dkg bors, 1 kis kk pocukor, 15 dkg fokhagyma, 20 dkg
paprika
Kolbász III.:
10 kg hús (hasaalja, vegyes), 20 dkg só, 2 dkg bors, 7-8 dkg fokhagyma, 20
dkg paprika
Háziszalámi:
9,4 kg hús (dagadó, hasaalja), 60 dkg marhacomb, 1,2 dkg őrölt kömény, 1 dkg
porcukor, 22 dkg só, 2 dkg bors, 24 dkg paprika (20 édes, 4 erős), 3/4
szerecsendió őrölve