Hozzávalók:
1/2 csomag olasz
tészta (spagetti vagy penne), 25-30 dkg fagyasztott tenger gyümölcsei, 1 dl
fehérbor, 2 dl főzőtejszín, 1 csokor újhagyma (vagy 1/2 fej hagyma), só,
bors, petrezselyem, bazsalikom, 2-3 evőkanál olívaolaj (liszt,
citromlé, olivabogyó)
Elkészítés:
A tésztát
megfőzzük. Közben az olívaolajon megpirítjuk a felkarikázott újhagymát (kockára
vágott hagymát), majd felöntjük a borral, és kicsit megpároljuk (nem kell
puhára, akkor finom, ha még roppanós). Hozzáadjuk a tenger gyümölcseit, 1-2
percig együtt forraljuk, majd felöntjük a tejszínnel, beforraljuk, ízesítjük
sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel, bazsalikommal, de ezekkel már nem
forraljuk sokáig.
A leszűrt tésztát elkeverjük a mártással, a tányéron meghinthetjük még az apróra
vágott zöldfűszerekkel.
Megjegyzés:
Ha túl híg, lehet sűríteni 1-2 ek
liszttel (módjával, könnyen túlsűríthető).
Én szoktam beletenni 1 kk citromlevet, és karikákra szelt olivabogyót.
Elkészíthető csak
apró garnélából, vagy csak kagylóból, vagy csak tintahalból is. Esetleg apróra
vágott tengeri halból.