Hozzávalók:
A töltelékhez:
3 kg savanykás alma, 20 dkg cukor, 1 kk fahéj, 1 citrom reszelt héja,
Az omlós
tésztához: 50
dkg finomliszt, 25 dkg Rama margarin, 12,5 dkg porcukor, 2 tasak vaníliás cukor,
1 tasak sütőpor (10 g), 2 tojás + 2 tojássárgája, 2 evőkanál tejföl,
Továbbá:
6 dkg zsemlemorzsa vagy darált dió, 1 tojássárgája a kenéshez, (fahéjas)
porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A töltelékhez az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk
a cukrot, fahéjat és a citromhéjat, majd mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a
levét el nem fővi (30-40 perc). Hagyjuk kihűlni.
Közben az omlós tésztához a lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a
porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a tojásokat és tojássárgákat, 1 csipet
sót és a tejfölt. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, két cipót formálunk belőle,
fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük. A sütőt
előmelegítjük 200 °C-ra. Sütőpapírból kivágunk két tepsi nagyságú lapot,
megszórjuk liszttel, és éppen akkorára nyújtjuk rajtuk a tésztacipókat,
amekkorák a papírlapok. Az egyiket behúzzuk a tepsibe, villával megszurkáljuk,
megszórjuk a zsemlemorzsával/dióval, majd elkenjük rajta az almapépet. Úgy, hogy
a papír legyen fölül, a tetejére fordítjuk-fektetjük a másik tésztalapot, végül
lehántjuk róla a sütőpapírt, és lenyomkodjuk a tésztaszéleket. Tetejét megkenjük
tojássárgájával, villával sűrűn megszurkáljuk, és középső bordamagasságon
aranybarnára sütjük (40-50 perc). A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor 5x5 cm-es
kockákra vagy tetszés szerint szeletekre, háromszögekre, rombuszokra vágjuk, és
megszórjuk (fahéjas) porcukorral.