Hozzávalók:
30 db réteslap, 15 dkg margarin, 30 dkg dió, 10 dkg cukor, 1 kk őrölt fahéj,
15 dkg méz, sziruphoz: 1 citrom, 10 dkg méz
Elkészítés:
A diót megdaráljuk. A margarint felolvasztjuk.
A mézet felmelegítjük, beletesszük a diót, és összekeverjük. Nagy tepsit
(amekkorába a réteslapok beleférnek) kikenünk olvasztott margarinnal.
Ráterítünk két réteslapot, megkenjük olvasztott margarinnal, ismét két
réteslap következik margarinnal megkenve, s ezt ismételjük 5 rétegig. Ide
öntjük a töltelék felét, majd kettesével válogatva ismét 10 lap következik
margarinnal megkenve, majd a töltelék másik felét is ráöntjük. Jöhet rá az
utolsó 5réteg x 2 réteslap, majd a tetejét bőven megkenjük margarinnal.
A sütőt 180°-ra előmelegítjük. A sütemény tetejét éles késsel bevágjuk olyan
formára, ahogy szeletelni szeretnénk, de nem vágjuk át az aljáig! Kb 20 perc
alatt aranysárgára sül.
Közben elkészítjük a szirupot: kicsavarjuk a citrom levét, felöntjük 2 dl
vízzel, hozzáadjuk a mézet, összekeverjük, és felforraljuk. Amikor elkészült
a sütemény, a vágásokat teljesen átvágjuk a tészta aljáig, a forró sziruppal
meglocsoljuk. A tepsiben megvárjuk míg kihűl. Hmmm, imádom...