Hozzávalók: (16
szelethez)
250 g eper, 1 nagy
doboz őszibarackbefőtt (töltőtömeg kb. 500 g), 1 tasak (10 g) zselatin, 4
tojássárgája, 200 g porcukor, 500 g. mascarpone, 1 kk. őrölt fahéj, 3 dl tejszín,
300 g babapiskóta (kb. 36 db), 2 ek. instant kávé granulátum, ˝ dl rum, 2 ek.
kakaópor
Elkészítés:
Az eperszemeket megmossuk, felitatjuk róluk a nedvességet, csumájukat kitörjük,
majd nagyságuktól függően félbe, negyedekbe vágjuk. Az őszibarackbefőttet
leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, 1 dl befőttlét félreteszünk. 1/2 dl hideg
vízben felpuhítjuk a zselatint.
A tojássárgájákat és a porcukrot meleg vízfürdőben csak addig
keverjük-habosítjuk, amíg a cukor teljesen el nem olvad, aztán jéghideg vízbe
állítva kihűtjük. A mascarponét habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a
tojáskrémet és a fahéjat. A tejszínt kemény habbá verjük.
A zselatint a félretett befőttlével, mérsékelt tűzön éppen csak felolvasztjuk.
Belekeverjük 1 és még 1 kis merőkanál krémet, majd gyors mozdulatokkal a krém
egészéhez keverjük, végül lazán-óvatosan beledolgozzuk a tejszínt.
Egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma alját és oldalát kibéleljük sütőpapírral.
1 dl hideg vízben feloldjuk a kávé granulátumot, majd hozzáadjuk a rumot. Sorra
egyenként megmártjuk benne a babapiskótákat, és kibéleljük velük a tornaforma
alját. Tetejükre simítjuk a krém 1/3-át, majd magházukkal lefelé belenyomkodjuk
a felezett barackokat, a forma oldalára pedig, vágott felükkel kifelé „rátapasztjuk”
az eperszemeket (a maradékot a barackok közé szórjuk).
A gyümölcs tetejére simítjuk a maradék krém felét, majd az előző sorra
merőlegesen még egy sor rumos kávéba mártogatott babapiskóta következik, végül a
maradék krém, amelyet kissé „kócosra” igazítunk, mert a szabálytalan felületen
jobban mutat majd a kakakó. 12 órára behűtjük (legjobb, ha előző nap készítjük
el). Tetejét eperrel és eper-vagy citromfű levélkével díszíthetjük.