Hozzávalók:
(2,5 kg-os kenyérhez)
2,0 kg (kenyér)liszt, 2 csapott ek porkovász (búzakovász), 30 g élesztő, víz, só, 2 db
közepes-nagyobb krumpli
Elkészítés:
Először a kovászt készítjük el. Kb 35 dkg lisztet a kovásszal, élesztővel
hozzáadjuk 2,5 dl vízhez, összegyúrjuk és egy-másfél órát kelesztjük. (Ruhával
letakarjuk a tálat, és langyos helyen pihentetjük.) Egy óra elteltével
buborékosnak kell lenni a massza tetejének.
Ekkor 85-90 dkg lisztet hozzáadunk, sózzuk (2 púpos ek), és ~0,5L vízzel gyúrhatóra higítjuk. Cipó formára gyúrjuk, majd hagyjuk kelni egy órát (letakarva).
Közben a két krumplit megfőzzük, összetörjük. A kenyértésztához keverjük, és
jól átgyúrjuk. Majd újra kelesztjük a tésztát. Egy óra múlva újra átgyúrjuk.
(4-5-ször is át kell gyúrni. Gyúrás közben a maradék liszttel
midig megszórjuk a tál falát, a tészta tetejét, hogy kelés közben ne tapadjon a
tál falához).
Utolsó átgyúrás után tegyük a sütő tepsire (vagy sütőlapátra ha kemencében
csináljuk) amit előtte jól belisztezünk. Behelyezzük a sütőbe (kemencébe), egy
bögre vizet teszünk mellé, és készre sütjük. Ez kemencében kb 1,5
óra, a kemence hőfokától függően.
Tipp: Ha a finomliszt helyett teljeskiőrlésű kenyérlisztet
használunk, barna kenyeret kapunk, ami még egészségesebb!