Hozzávalók:
(~16 gombóc)
7-8 db (kisebb) krumpli (inkább régi, kevésbé vizes), 1 tojás, só, liszt,
szilva, fahéj, porcukor, zsemlemorzsa (prézli) zsír vagy olaj
Elkészítés:
Megfőzzük a krumplit, minél nagyobb darabokban, hogy a keményítő ne főjjön
ki belőle, összetörjük és megvárjuk míg kihül. Adunk hozzá tojást, kevés sót,
és annyi lisztet, amennyit a tészta kíván. A tészta nem igényel állsát,
azonnal feldolgozható. Kisodorjuk kb 1/2 cm vastagra (a deszkát lisztezzük
be, különben leragad), és kb 8x8 cm-es négyzetekre vagdossuk, közepébe egy
fahéjas porcukorba forgatott szilvát teszünk, majd gombócokat formálunk, és
forrásban lévő sós vízben kifőzzük. Miután feljön, még főzzük egy kicsit (~5
perc).
Kevés zsíradékon pirított zsemlemorzsába forgatjuk (takarékon aranybarnára
pirított), fahéjjas cukorral meghintve fogyasszuk.
Tipp:
A szilvát magozzuk ki és közepébe egy kockacukrot tegyünk. Vagy a szilvát
helyettesíthetjük valamilyen keményebb gyümölcslekvárral.