Hozzávalók:
1,5 L tej, 5
tojás, 15 dkg cukor, 1/3 rúd vanília, 1 cs vaníliás cukor
Elkészítés:
Hab:
A tojások fehérjét 3 ek cukorral kemény habbá verjük. A tejet közben a vanília
rúddal felforraljuk, és a csendesen fővő tejbe, a felvert habból (a tejbe
mártott kanállal kivett) tojásnyi galuskákat főzünk. Egyszerre csak keveset,
hogy legyen hely a dagadásra. Ha jól megdagadt a hab, megfordítjuk, és a másik
felét is fél percig főzzük. Szűrőlapáttal szitára szedjük, hogy a tej
lecsurogjon.
Vaníliamártás:
a tojássárgákat a megmaradt cukorral és a vaníliás cukorral habosra verjük,
majd óvatosan hozásszűrjük a forró tejet, azt is ami a habból lecsorog, majd kis
lángon állandóan keverve főzzük egy kicsit, míg sűrűsödni kezd. Üvegtálba
szűrjük, a galuskákat a tetejére rakjuk és hagyjuk jól kihűlni.