Hozzávalók:
Leveshez: 70-80 dkg vadasnak való marhahús (ujjnyi vtg. szeletekben), 1,5 kg sárgarépa, 1/2 kg zöldség, 1 db zeller, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 1 paprika, 3 db babérlevél, egész bors, só
Mártáshoz: A levesbe főtt sárga és fehérrépa összetörve, 1 dl olaj, liszt, 1,5 kistubusos mustár, ecet (10%-os), 2 dl tejföl, só.

Elkészítés:
Leves: Hidegvízben feltesszük a szeletelt marhahúst, ha felforrt leszedjük a habot, beletesszük a megtisztított zöldségeket, paradicsomot, paprikát, babérlevelet, borsot és sót. Lassú tűzön min. 3  órát főzzük vagy amíg a hús puha nem lesz, majd a levest leszűrjük.
Mártás: A megfőtt sárgarépát és zöldséget összetturmixoljuk. Egy lábosban kb. 1 dl olajjal rántást készítünk, rárakjuk az összetört sárga és fehérrépát. Pirítjuk egy kicsit, majd felöltjük a húsleves lével. Jól felforraljuk, teszünk bele mustárt, 1/2-1 dl ecetet, sót, ha nem elég pikáns citromlevet is tehetünk bele. Ha túl savanyúra sikerült tehetünk bele egy kis cukrot is. Jól összeforraljuk, ha nagyon híg lett a mártás, akkor habarással sűrítjük, egyébként csak a tejföl kell bele. Összeforraljuk, végül beletesszük a húst.
Kifőtt makaróni tésztával tálaljuk.