Hozzávalók:
1/2 csomag olasz tészta (spagetti vagy penne), 25-30 dkg fagyasztott tenger gyümölcsei, 1 dl fehérbor, 2 dl főzőtejszín, 1 csokor újhagyma (vagy 1/2 fej hagyma), só, bors, petrezselyem, bazsalikom, 2-3 evőkanál olívaolaj (liszt, citromlé, olivabogyó)
Elkészítés:
A tésztát megfőzzük. Közben az olívaolajon megpirítjuk a felkarikázott újhagymát (kockára vágott hagymát), majd felöntjük a borral, és kicsit megpároljuk (nem kell puhára, akkor finom, ha még roppanós). Hozzáadjuk a tenger gyümölcseit, 1-2 percig együtt forraljuk, majd felöntjük a tejszínnel, beforraljuk, ízesítjük sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel, bazsalikommal, de ezekkel már nem forraljuk sokáig.
A leszűrt tésztát elkeverjük a mártással, a tányéron meghinthetjük még az apróra vágott zöldfűszerekkel.
Megjegyzés:
Ha túl híg, lehet sűríteni 1-2 ek liszttel (módjával, könnyen túlsűríthető). Én szoktam beletenni 1 kk citromlevet, és karikákra szelt olivabogyót.
Elkészíthető csak apró garnélából, vagy csak kagylóból, vagy csak tintahalból is. Esetleg apróra vágott tengeri halból.