Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg főtt, tört főtt burgonya, 1,5 dkg élesztő, 2 dl tej, cukor, só, olaj
Elkészítés:
A többször átszitált lisztet tegyük meleg helyre, hogy meglangyosodjon. A tej felével, kevéske cukorral és egy kanálka liszttel futtassuk fel az élesztőt. Az élesztőt, mielőtt a liszthez adnánk, rendszerint tejben felfuttatjuk. (Ehhez az elérhető legnyersebb tejet használjuk, ne tartósat! 1-1,5 dl langyos (nem forró!) tejben elkeverünk egy kávéskanálnyi cukrot, beleszitálunk egy kanál lisztet és – a lehető legkisebb darabokban – belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefedjük és huzatmentes, langyos helyre tesszük. Az élesztő akkor „fut”, ha a tej tetején megjelenik a barnás hab. Ilyenkor beleszitálunk még 2-3 evőkanál lisztet és szétnyomjuk az esetleges élesztődarabokat, majd 5-10 perc újabb pihentetés után felhasználhatjuk a tésztához. Ha az élesztő fél órán belül sem mozdul, akkor nem érdemes kísérletezni vele.) A héjában főtt, hámozott, áttört burgonyát dolgozzuk el a liszttel, sóval, a felfuttatott élesztővel, s a maradék tejet is hozzáadva – sok levegőt beledolgozva – dagasszuk sima tésztává. Tegyük egy kilisztezett edénybe (langyos helyre) , takarjuk le, s hagyjuk megkelni. Ha két-háromszorosára nőtt, nyújtsuk ujjnyi vastagra, s vágjuk egyforma (kb. féltenyérnyi) darabokra. Az olajos kézzel cipóvá formált adagokat hagyjuk még 10-20 percig kelni. Végül a lángosokat húzogassuk laposra, s bő, forró olajban mindkét oldalukon süssük pirosra.
A kelt tészta gondozása: A megfuttatott élesztőt előmelegített (legalább szobahőmérsékletű, langyos) liszthez adjuk, s tejet, lisztet sem keverünk hidegen a tésztához. A kelt tészta általában utálja a hideget és a huzatot, azért amikor a simára kidolgozás után kelesztjük, mindig meleg (de nem forró!) helyre tesszük és lefedjük legalább egy konyharuhával. A kelesztésre kilisztezett, tágas edényt használunk, hiszen egy szokványos tészta 2-3 óra alatt eredeti térfogatának bő másfélszeresére is megnő. Ha a kelesztett tésztát a sütés előtt még megmunkáljuk (azaz daraboljuk, fonjuk, hajtogatjuk), akkor összeesik, ezért – immár végleges formájában – újra keleszteni kell, mielőtt a sütőbe tesszük. (Ekkor még mindig érzékeny a huzatra, így a sütés első időszakában kerülendő a sütő nyitogatása.)