Hozzávalók:
A töltelékhez: 3 kg savanykás alma, 20 dkg cukor, 1 kk fahéj, 1 citrom reszelt héja,
Az omlós tésztához: 50 dkg finomliszt, 25 dkg Rama margarin, 12,5 dkg porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1 tasak sütőpor (10 g), 2 tojás + 2 tojássárgája, 2 evőkanál tejföl,
Továbbá: 6 dkg zsemlemorzsa vagy darált dió, 1 tojássárgája a kenéshez, (fahéjas) porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A töltelékhez az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat és a citromhéjat, majd mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a levét el nem fővi (30-40 perc). Hagyjuk kihűlni.
Közben az omlós tésztához a lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a tojásokat és tojássárgákat, 1 csipet sót és a tejfölt. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, két cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Sütőpapírból kivágunk két tepsi nagyságú lapot, megszórjuk liszttel, és éppen akkorára nyújtjuk rajtuk a tésztacipókat, amekkorák a papírlapok. Az egyiket behúzzuk a tepsibe, villával megszurkáljuk, megszórjuk a zsemlemorzsával/dióval, majd elkenjük rajta az almapépet. Úgy, hogy a papír legyen fölül, a tetejére fordítjuk-fektetjük a másik tésztalapot, végül lehántjuk róla a sütőpapírt, és lenyomkodjuk a tésztaszéleket. Tetejét megkenjük tojássárgájával, villával sűrűn megszurkáljuk, és középső bordamagasságon aranybarnára sütjük (40-50 perc). A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor 5×5 cm-es kockákra vagy tetszés szerint szeletekre, háromszögekre, rombuszokra vágjuk, és megszórjuk (fahéjas) porcukorral.