Hozzávalók: (~16 gombóc)
7-8 db (kisebb) krumpli (inkább régi, kevésbé vizes), 1 tojás, só, liszt, szilva, fahéj, porcukor, zsemlemorzsa (prézli) zsír vagy olaj

Elkészítés:
Megfőzzük a krumplit, minél nagyobb darabokban, hogy a keményítő ne főjjön ki belőle, összetörjük és megvárjuk míg kihül. Adunk hozzá tojást, kevés sót, és annyi lisztet, amennyit a tészta kíván. A tészta nem igényel állsát, azonnal feldolgozható. Kisodorjuk kb 1/2 cm vastagra (a deszkát lisztezzük be, különben leragad), és kb 8×8 cm-es négyzetekre vagdossuk, közepébe egy fahéjas porcukorba forgatott szilvát teszünk, majd gombócokat formálunk, és forrásban lévő sós vízben kifőzzük. Miután feljön, még főzzük egy kicsit (~5 perc).
Kevés zsíradékon pirított zsemlemorzsába forgatjuk (takarékon aranybarnára pirított), fahéjjas cukorral meghintve fogyasszuk.

Tipp: A szilvát magozzuk ki és közepébe egy kockacukrot tegyünk. Vagy a szilvát helyettesíthetjük valamilyen keményebb gyümölcslekvárral.