Hozzávalók:
1 lazac (2-3 kg-os), só, barnacukor, borókaág, keményfa forgács (cser, tölgy)
Elkészítés:
Mossuk meg a lazacot. (nem kell megpucolni) Sózzuk be jó bőven kívül, belül. (kb 250 gr sóval) Takarjuk le, hogy ne száradjon ki, majd pihentessük hűvös helyen 4-5 órát. (becsomagolhatjuk alufóliába, vagy betehetjük műanyag dobozba is, ha belefér)
Bő tűzet rakunk, majd a halat a – külön erre a célra elkészített – halsütőbe tesszük. 20-25 perc sütés után, a sütő aljára dobjuk a borókaágat (20-30 cm), egy marék forgácsot, és kilónként 3 kockacukornyi barnacukrot. Visszazárjuk a sütödobozt, és intenzív tűzön további 20-30 percet füstöljük a lazacot.
Jó erős aranybarnára füstölés után krumplisalátával tálaljuk.
Tipp: Lazac híján egyéb kevésbé szálkás halat is elkészíthetünk hasonlóképp, például süllőt.