Hozzávalók:
1 kg sertéskaraj vagy comb (egyben), 1 nagy fej fokhagyma, só, bors, őrölt oregano, 3-4 ek olaj

Elkészítés:
A húst megmossuk, lecsepegtetjük, megtöröljük. A fokhagymát megtisztítjuk és a gerezdeket hosszában 1/2 cm vastagságúra vágjuk. Egy hegyes kés segítségével a fokhagyma „töviseket” a húsba szurkáljuk ügyelve, hogy egy kevés része kívül is maradjon. A római tálat beáztatjuk legalább 10 percre, aztán a húst belehelyezzük. Az olajba keverjük a sót (ízlés szerint), a borsot és az oregánót. Ezzel a húst leöntjük és a tálat a sütőbe tesszük. Fokozatosan emeljük a hőmérsékletet kb 10 percenként közepes sütési fokra.
60 perc sütés után levesszük a tál tetejét és a húst pirulni hagyjuk. Ekkor a kimaradt fokhagyma végek megpirulnak és tövisként kiállnak a húsból.
Tálalni tört burgonyával és sárgarépa főzelékkel ajánlatos.